Wijn proeven in Almelo

Horecadirecteur Jan Willem Holtmaat helpt u wijn optimaal te proeven. Hij doorloopt vier stappen, kijken, walsen & ruiken, proeven en de afdronk. 

Stap 1 – Kijken
Eerst kijken wij naar de wijn. Iedere wijn hoort helder te zijn. Het is mogelijk dat er kleine zogenaamde depot onderuit de fles komt, wat kan gaan zweven. Wanneer u het glas optilt en schuin houdt tegen het licht, kijkt u naar de kleur van de rand van de wijn. De kleur vertelt iets over de leeftijd en kwaliteit van de wijn.

Wist u dat u aan de kleur kunt zien of de wijn jong of oud is? Bij een rode wijn is een paarsrode wijn bijvoorbeeld een jonge wijn. Wanneer deze wijn langer wordt bewaard, verandert de paarse kleur in rood of bruin. Dit geld ook voor witte wijnen. Een lichte gekleurde wijn is jonger dan een donker gekleurde wijn.

Stap 2 – Walsen en ruiken
Wanneer u uw glas bij de steel vasthoudt en langzaam kleine cirkels draait, walst de wijn zich door het glas. Hierdoor komen meer aroma’s vrij. Snuif goed en snel aan uw wijn en houd de geur vast. Steek nogmaals uw neus in het glas, inhaleer diep de geur en probeer de aroma’s te omschrijven. Hoe meer aroma’s er zijn, des te complexer de wijn is.

Wist u dat wanneer u het glas heeft bewogen en de wijn na het walsen aan het glas blijft hangen en tranen of kerkramen creëert, de wijn veel alcohol en/of suiker bevat?

Stap 3 – Proeven
Nu mag u de wijn proeven. Neem een flinke slok wijn en laat het door uw mond rollen. Probeer de wijn met alle delen van uw tong te raken. Hierdoor worden alle smaakpapillen geactiveerd. Probeer ook een beetje lucht naar binnen te zuigen. Er komen dan meer aroma’s vrij waardoor u beter kunt proeven.

Kent u de volgende waarnemingen?
Een agressieve wijn is hard en zuur terwijl een elegante wijn soepel en evenwichtig is. Een ferme wijn is een jonge, stevige wijn met tannine en/of zuren en bij een ronde wijn vormen alle eigenschappen een geheel met een zachte dronk.

Stap 4 – Afdronk, doorslikken of spugen
Bent u uitgeproefd? Dan kunt u de wijn doorslikken of uitspugen. Wanneer u de wijn doorslikt, kunt u de afdronk ervaren. Stel uzelf dan de volgende vragen. Blijft de smaak lang hangen? Is de smaak nog steeds hetzelfde? De smaak van meer eenvoudige wijnen zijn na het doorslikken vaak sneller verdwenen, terwijl de betere wijnen een langere afdronk heeft. Voor het beoordelen van een wijn, hoeft u de wijn niet door te slikken.

U bent altijd welkom een kijkje te nemen in onze wijnkamer. Wilt u eens een van onze wijnen komen proeven? Dan bieden wij een wijnproeverij aan voor groepen vanaf acht personen. Probeer vier verschillende wijnen en ontvang bij iedere wijn een bijpassend hapje. Voor € 25,- per persoon. Laat u verrassen en reserveer.